Margareta Matijević Magi

Margareta Matijević (1994) muzikom je počela da se bavi od najranijeg detinjstva. Sa pet godina dirigovala je "Gradskim duvačkim orkestrom" iz Pančeva. Više godina pevala je u dečijemhoru „Zvončići“ . Kao solista osvajala je nagrade na Festivalu muzike za decu „Raspevano proleće“ i "Raspevano proleće Srbije". Više godina bila je član srpsko-rumunskog hora.
Pevanje je učila u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu, Studije pevanja završila je na FILUM-u u Kragujevcu a master studije na Fakultetu „Slobomir P. univerzitetu“ u Bijeljini, u klasi dr Sofije Pižurice . .
Radila je kao organizator i dirigent hora „Zvončići“ Muzičkog centra Pančevo.
Vokalni je pedagog i dirigent na Festivalu muzike za decu „Raspevano proleće“ i na Festivalu „Raspevano proleće Srbije“. Bila je član "Brass orkestra" Muzičkog centra.
Voditelj je programa na "Međunarodnom takmičenju kamernih sastava duvača", kao i brojnih koncerata u organizaciji Muzičkog centra. Kao pevač solista nastupa na brojnim koncertima, i u televizijskim emisijama.
Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada.

Boris Matijević

Boris Matijević (1951) završio je VPŠ (muzička pedagogija) i trubu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Učio je i solo pevanje. Pohađao je seminare za horske dirigente i dirigente duvačkih orkestara. Osnovao je više ansambala: "Dečiji hor Zvončići "(1986) koji još uvek radi, "Pionirski operski studio", sa kojim je pripremio i izveo 8 opera, "Pionirski duvački orkestar", "Hor devojaka" u Domu JNA, "Pančevački simfonijski orkestar", "Omladinski simfonijski orkestar Srbije" (2000-2003), "Srpsko-rumunski hor" (radio je 7 godina), "Brass orkestar", "Bras orkestar junior", "Pančevački Brass orkestar", "Dečiji duvački orkestar -Brass pilići", "Dečije muzičko pozorište", "Pančvački duvački orkestar" (radi od 2015. god). Osnovao je "Dečije muzičko pozorište" koje povremeno izvodi dečije operete i opere. Kao dirigent, pored brojnih gradova Srbije, nastupao je i Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Francuskoj, Mađarskoj, Nemačkoj Sloveniji i Italiji. "Brass orkestar" i "Brass orkestar junior" niz godina su učestvovali na Saboru u Guči.
Kao dirigent vodio je "Pančevački simfonijski orkestar", "Gradski duvački orkestar Pančeva", "Gradski duvački orkestar" u Zrenjaninu, "Veliki tamburaški orkestar Radio Pančeva" i "Omladinski simfonijski orkestar Srbije", kao i brojne dečije muzičke ansamble.
Osnivač je i rukovorilac muzičkih festivala i takmičenja: Festival muzike za decu "Raspevano proleće" (1979- do danas), "Raspevano proleće Srbije" (2002- do danas), "Međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača (2002- do danas), "Međunarodno brass takmičenje" (radi već 7 godina), Međunarodni "Lady Wind Festival" (2016- do danas). Sve ansamble vodi bez honorara. Kao urednik i izvođač , objavio je više desetina publikacija prvenstveno muzičke literature, kao producent objavio je 20 CD-ova i nekoliko ploča umetničke i decije muzike. Bio je dugogodišnji aktivista (i funkcioner) "Muzičke omladine": Pančeva, Vojvodine i Jugoslavie. Bavi se muzikološkim istraživanjima lokalne sredine. Objavio je više naslova muzikološke sadržine, a kao novinar saradnik pisao je za: "Promusicu", "Pančevac", "Misao", "Dnevnik". Objavljivanje više desetina spotova dečije muzike njegova su zasluga.
Bavi se organizacijom koncerata umetničke i dečije muzike od svoje osamnaeste godine, među kojima treba idvojiti cikluse: "Pedagoški koncerti", "Večernji koncerti", "Muzičko leto", "Mladi za stare", "Božićni koncerti".Organizuje muzičke kampove: Kikinda, Blace, Divčibare, Gat (Jasenovo), Devojački Bunar, Poiana Strbu i Grna u Rumuniji.
Zastupnik je ideje multiinstrumentalnosti koju je pokrenuo prof. Dubravko Marković. Njegovi učenici su na takmičenjima osvojili više stotina nagrada
Piše poeziju za decu (objavio je pet knjiga u 7 izdanja)pesme su mu rprevođene na mađarski, rumunski i švetski, stotinak pesama je komponovano od strane raznih autora.Bio je saradnik na izradi Književne topografije Pančeva, inicirao je i radio na objavljivanju više desetina knjiga i drugih publikacija, jedanje od osnivača književnog kluba Mika u Pančevu.
Maestro je Pančevačkog karnevala od osnivanja.

Katarina Kalmar Kami

Katarina Kalmar, rođena 30.06.1994. u Pančevu.
Student Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Katedra za slovački jezik, književnost i kulturu.
Već sa šest godina roditelji je uključuju u Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Đetvan“ u Vojlovici, gde je i danas aktivna i neguje narodnu kulturu i običaje Slovaka. Sa 8 godina upisuje muzičku školu, smer violina , i od tada profesionalno usavršava svoju ljubav prema muzici. Sa 15 godina upisuje solo pevanje, koje završava u Beogradu. Počela je da se takmiči još u osnovnoj muzičkoj školi kao violinista. U isto vreme peva narodne pesme na dečijim festivalima. Zatim se, kao srednjoškolac, takmiči na domaćim i inostranim takmičenjima za violiniste, ali ne zaboravlja ni na festivale slovačke narodne muzike za odrasle. Ni solo pevanje nije ostavila po strani, takmiči od samog početka pa do kraja srednje škole. Svake godine učestvuje na takmičenjima u Beogradu, Mladenovcu, Ubu, Rumi, Lazarevcu, Crnoj Gori... U svojoj "kolekciji" ima 6 titula laureata , 9 prvih, 4 druge i 1 treću nagradu, kao i sertifikat majstorskog kursa korejskog soprana Anais Li.
Kada su u pitanju festivali slovačkih narodnoh pesama, iz godine u godinu niže lepe uspehe i kući donosi prve nagrade. Sa nekih festivala i po više puta. Poslednji uspeh imala je u Rumuniji, odakle je donela drugu nagradu. Međutim, možda je jedna od najdražih nagrada titula druge pratilje na takmičenju „Mis folklor“ u Slovačkoj.
Još jednu veliku ljubav gaji prema pozorištu. Aktivan je član amaterske trupe Slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“, i umetničke grupe „Mala sirena“ iz Pančeva, umetničke grupe „Feniks“ iz Beograda , kao i član profesionalnog „Slovačkog vojvođanskog pozorišta“ u Bačkom Petrovcu i opere i teatra „Madlenianum“ u Zemunu, u kojima, između ostalog, radi i predstave za decu, mjuzikle i opere.

Jasna Petrović

Jasna Petrović Rodjena je u Požarevcu.Osnovnu muzičku školu "Josip Slavenski"u Beogradu završava u
klasi Veljka Popovića.Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnoisti u Beogradu u klasi Stjepana
Rabuzina.Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga (Herman
Bauman,Radovan Vlatković,Franz Piczka,Fransis Orval).
Od 1989. do 2003.godine je solo hornista simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla "Stanislav Binički"
vojske Jugoslavije.Sarađuje sa Simfonijskim orkestrom RTS-a,Beogradskom operom,orkestrom Pozorišta
na Terazijama,Beogradskim duvačkim orkestrom.Tokom orkestarske karijere ostvaruje zapažene nastupe sa
vrhunskim domaćim i inostranim dirigentima u Austriji,Nemačkoj,Italiji,Mađarskoj,Rumuniji i širom bivše
Jugoslavije.Brojni su nastupi u kamernim grupama,od dua do kvinteta,domaćih i međunarodnih sastava.Za
više televizijskih i radio kuća ostvaruje trajne tonske zapise.
Pedagošku karijeru započinje 1988.godine u muzičkoj školi "Vladimir Đorđević"u Beogradu,nastavlja u
muzičkoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu.Od 2003.godine radi kao profesor horne u muzičkoj školi "Josip
Slavenski" u Beogradu,a od 2007.godine i u muzičkoj školi "Davorin Jenko".U toku pedagoške karijere
ostvaruje izuzetne rezultate.Njeni učenici laureati su mnogih takmičenja u zemlji i inostranstvu i uspešno
nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama u Hamburgu,Gracu,Beču i Milanu.Članovi su
domaćih i inostranih simfonijskih orkestara,a mnogi se bave i pedagoškim radom.
Od 2000.godine radi kao asistent dirigenta za duvače u omladinskom simfonijskom orkestru Srbije.Već
tri decenije organizator je niza koncerata iz ciklusa "Mladi hornisti Srbije".Učestvuje u osnivanju
medunarodnog takmičenja kamernih sastava duvača.i "Pančevačkih bras susreta".Član je mnogih domaćih
i međunarodnih žirija u zemlji i inostranstvu.

Antal Nađ Toni

Nađ Antal Toni, kompozitor, rođen je 1950. godine u Vojlovici (Pančevo). Komponovanjem je počeo da se bavi krajem šezdesetih godina XX veka. Do sada su izvedene kompozicije: „Poema Jama“ (traje 45 minuta), 31 pesma za decu, 22 orkestracije za simfonijski orkestar,
1 za veliki duvački orkestar, 1 aranžman za bras orkestar i 12 aranžmana za kamerne duvačke ansamble različitih instrumentalnih sastava. Gotovo tri decenije komponuje za Festival „Raspevano proleće“.

Nada Ranković

Nada Ranković, pesnik, rođena je 1964. godine u Lici. Od detinjstva živi u Pančevu. Pisanjem poezije se bavi iz hobija. Član je Književnog kluba „Prota Vasa“ u Pančevu. Objavila je pet knjiga poezije: “Pišem vešto, svašta nešto” 2014., “Onako usput” 2017. ”Izdanci raspevane duše“ i „Dečiji otisci u srcu“ 2018. godine. Nekoliko pesama objavljeno je u časopisu “Videlo”, na makedonskom jeziku. Pesme su joj zastupljene u više zbornika poezije. Petnaest pesama je zaodenuto u muzičko ruho.
Muzički centar je priredio muzičko-poetski program promocije knnjignj Dečiji otisci u srcu. Ove godine (2020 MC je objavio zbirku 15 njenih komponovanih pesama.Autori muzike su: Kovač Ferenc, Nađ Antal – Toni, Dorel Mik, Marijana Gavranović, Nevena Gavranović.. Tehnički urednik je Danijela Gavranović, priređivač Zbirke je Boris Matijević.

Ferenc Kovač

Ferenc Kovač, Muzički producent, muzički urednik, kompozitor, aranžer dirigent, rođen je u Debeljači 19.08.1948. godine. MŠ „Mokranjac“ i Fakultet muzičke umetnosti, završio je u Beogradu. U Radio Novom Sadu radio je od 1969.godine, prvo kao basista u Plesnom orkestru, zatim kao klavijaturista pa producent istog ansambla a od 1998-2002. Bio je dirigent Plesnog orkestra. Nekoliko godina bio je član ansambla Bogdana Dimitrijevića. Komponovao je laku orkestarsku i džez muziku, muziku za radio drame, pesme za emisiju „Vesela vetrenjača“ (oko 200), muziku za mađarsko pozorište „Újvidéki szinház” i „Pozorište mladih“ pisao je muziku za prvi dečiji kabare u Eropi „Laži kaži iz džaka“ učestvuje i dobija nagrade na festivalima Rusina „Crvena ruža“, Slovaka „Selenča“, na festivalu Mađarske varoške pesme i čardaša „VIVE“ u Debeljači, na festivalima tamburaške muzike: „Zlatna tamburica“ i „Vojvođanske zlatne žice“ i drugim.
U oblasti ozbiljne muzike napisao je kvintet Rondo caprice, i kvartet Scerco,
simfonijske slike „Vučedolska golubica“ , simfoinijske poeme:“Konture nepravilnih ritmoiva“, „Diana“, „Hirošima Nagasaki“, „Ratna poema“, „Sretan rođendan“, „Vojvođanska simfonija“, dečija lutkarska opera „Imola“ za soliste, hor i gudački kvartet.
Dužnost urednika Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu, obavljao je 20 godina.
23 godine bio je urednik Raspuštališta u Novom Sadu.
Bio je muzički urednik dečije redakcije Radiodifuzne ustanove Radio televizije Vojvodine. Bio je i dirigent orkestra Vojvođanski tamburaši u Novom Sadu, i Velikog tamburaškog i Velikog narodnog orkestra Radiodifuzne ustanove Vojvodine do penzionisanja 2011.godine.
Kao kompozitor učestvovao je na renomiranim međunarodnim festivalima:
„Zlatni cekin“ u Bolonji, i u Bariu u Italiji, Orešti u Rumuniji, Bankija u Bugarskoj i na Malti. UNICEF ga je odlikovao Nagradom za mir na festivalu
„Tiamo” u Oneštiu u Rumuniji 2006. godine. Nagradu za životno delo na polju dečije muzike dobio je na Festivalu dečije muztike u Kikindi 2010. godine.
Kao dirigent nastupao je sa raznim ansamblima 2008-2009. U Novom Sadu, po Vojvodini, u Temišvaru i Budimpešti.
Na Youtube stranici pod nazivom ferenckovac nalazi se preko 700 snimaka svih žanrova koje su njegovo delo.
Član je ansambla Cabar@ sa kojim je snimio CD sa 16 kompozicija.
Kovač ferenc već četvrt veka sarađuje u realizaciji Festivala muzike za decu „Raspevano proleće“ i „Raspevano proleće Srbije“: kao kompozitor, aranžer dirigent, organizator i propagator muzike za decu.
Za svoj izuzetno plodonosan rad na, festivalima i takmičenjina, osvojio je preko 70 nagrada.

Maja Matijević

Maja Matijević je počela da svira klavir sa pet godina. Završila je Muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, u klasi prof. mr Branke Žiravac. Sa dvadeset godina, za samo tri godine, diplomirala je na FMU u Beogradu. Petogodišnje studije klavira završila je 2019. godine na državnom Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“ u Sankt-Peterburgu u Rusiji, kod najprestižnijeg profesora Aleksandra Sandlera, zasluženog artista Rusije. Sada pohađa trogodišnje doktorske studije kod istog profesora.
Dobitnica je prvih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima kao što su: Republičko takmičenje, Međunarodno takmičenje „Vučković“, „Alma Cornea Ionescu“ (Rumunija), „Evangelia Tjarri“ (Kipar), „Maria Yudina“(Rusija), „Rahmanjinov Ivanovka“ (Rusija).
Bila je jedini izabrani predstavnik Srbije na Mediteranskom festival mladih pijanista na Siciliji (Italija).
Učestvovala je na međunarodnim master klasovima kod čuvenih profesora kao što su: Dmitri Baškirov, Žak Ruvije, Eliso Virsaladze, Andrej Diev, Pijero Ratalino, Arie Vardi. Snimila je tri samostalna CD-a.

Marija Ligeti Balint

Marija Ligeti Balint je rođena 28. maja 1972. godine u Pančevu.

Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u rodnom gradu kod prof. Petra Mamuzića i mr Balinta Balaše. Studije klavira je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nikole Rackova. Kamernu muziku je radila sa prof. Zoricom Ćetković i Ljudmilom Gros. Dobitnica je dve specijalne prve nagrade na Državnom takmičenju iz solfeđa i nagrade iz fonda Miodraga Vasiljevića. Studije čembala završava u klasi prof. Miloša Petrovića i postaje prvi diplomirani čembalista grada Pančeva.

Postdiplomske studije upisuje i završava u klasi prof. Nade Kolundžije na FMU u Beogradu sa najvišom ocenom i dobija titulu Specijaliste klavira iz oblasti savremene klavirske muzike. Kao stipendista Ministarstva kulture Mađarske nastavlja sa usavršavanjem u Budimpešti na Muzičkoj akademiji „Liszt Ferenc“ u klasi prof. Balaža Sokolaija i specijalizuje muziku Bele Bartoka, Đerđa Ligetija i drugih savremenih autora.

Pohađala je seminare savremene klavirske muzike kod prof. Dorenjskog (Moskva), na Bartokovom seminaru u Sombatheju (Mađarska) gde su predavači bili prof. Imre Roman (Austrija), Kočiš Zoltan (Mađarska), Pjer Loran Emar (Francuska). Takođe je pohađala master-klas čembaliste Keneta Gilberta (Velika Britanija) u Budimpešti.

Ostvarila je brojne nastupe na solističkim koncertima, kao i na zajedničkim koncertima, koncertima kamerne muzike i kao klavirski saradnik. Snimila je dva kompakt diska. Piano Music je CD sa klavirskom muzikom kompozitorke Melinde Ligeti, objavljen 2005. godine. Vox Coelestis je CD sa muzikom Franca Lista i Melinde Ligeti sniman na Klavinovi sa posebnim zvučnim obradama koje ovaj instrument pruža. Na LP ploči Ljubiteljima muzike nalaze se njene interpretacije kompozicija Debisija i Škerjanca. Premijerno je izvodila kompozicije Monike Lin (SAD), Melinde Ligeti, Karolji Pala (Mađarska), Aleksine Lui (Kanada)...
Bavi se pedagoškim radom. Predaje klavir, kamernu muziku, korepeticiju i predmet a prima vista u MŠ „Jovan Bandur“ u Pančevu. Objavila je zbirku kompozicija za klavir svojih učenika pod nazivom Tajanstvene dirke, jedinu ovakve vrste u Srbiji.

Svečani koncert povodom jubileja 250 godina Crkve Sv. Karla Boromejskog u Pančevu održan je 18. septembra 2007. godine. Tim povodom nastala je kompozicija za klavir (ili orgulje) Passacaglia 250. Bila je to narudžbina crkve povodom ovog jubileja. Premijerno je izvedena na ovom koncertu u interpretaciji autorke. Pisana je u formi barokne pasakalje.

2008. godine za Festival orgulja Klingende-Kirche, Saarlios u Nemačkoj napisala je kompoziciju UR za violinu i orgulje. 2009. godine nastaju dve kompozicije za klavir u šest ruku: Bajka o Čarobnjaku i Patkice. Na Međunarodnom takmičenju klavira u četiri i šest ruku u Trsteniku trio koji su činili Atila Balint, Kristijan Simić i Robert Balint izveli su Bajku o Čarobnjaku i bili proglašeni Laureatom svoje kategorije. 2010. godine komponuje Tokatu za klavir, kao i dve minijature za male pijaniste Malu vilu i Vilin-konjica. 2011. godine nastaje kompozicija Journey za gudače i klavir, kao i verzija za solo klavir kompozicije Bajka o Čarobnjaku. Priredila je četvorojezičnu zbirku Pančevačka klavirska muzika u kojoj se nalazi 25 kompozicija pet pančevačkih kompozitora. Objavljena je 2011. godine u izdanju IP Mali Nemo.

Melinda Ligeti je rođena 2. januara 1978. u Pančevu.

Sa šest godina počinje da uči violinu kod profesora Jeremije Antonijevića u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u rodnom gradu. Posle završene srednje škole, sa svega šesnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i postaje najmlađi student kompozicije u istoriji fakulteta. Diplomirala je 2002. godine u klasi profesora Vlastimira Trajkovića i njegove asistentkinje profesorke Isidore Žebeljan.

Melindina muzika je bila izvođena u Skupštini grada Beograda na Koncertu mladih kompozitora u okviru BELEF-a (Beogradskog letnjeg festivala) 1997. godine; povodom 60 godina postojanja beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, u sali Beogradske filharmonije 2000. godine, zatim na Devetoj međunarodnoj tribini kompozitora, na Završnom koncertu Internacionalnog takmičenja limenih duvača u Sinagogi u Novom Sadu (2001. i 2005. godine). Pomenimo i koncerte u okviru festivala Horovi među freskama – festivalu duhovne horske muzike održanoj u Galeriji fresaka u Beogradu 2005. godine, kao i na božićnim koncertima u Katoličkoj i Evangeličkoj crkvi u Pančevu i Beloj Crkvi. Njena klavirska muzika je predstavljena na promociji CD-a održanoj 2006. godine u Krugu Gradskog parka u Pančevu.

Važnija dela su:
- Pet haiku pesama za mecosopran i klavir (emitovano na radio-stanici Studio B),
- Finsteren Zeiten, za sopran, obou, klavir i čembalo, baziranu na pesmi Bertolda Brehta An die Nachgeborenen,
- Eisberg, za gudački orkestar; izvođenje Gudača Svetog Đorđa snimljeno je u studiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu ,
- Om, za flautu, marimbu, klavir i kamenje, inspirisano francuskim kompozitorom Olivijeom Mesijanom,
- Sherlock in Wonderland, muzika za tri violine,
- Jazzy Day i Mellow za saksofon i klavir,
- Yellow Blues, za trubu i klavir, narudžbina Borisa Matijevića, izvedeno mnogo puta na raznim takmičenjima limenih duvača u Srbiji,
- Affetti, svita od 13 stavova za duvački kvintet, dve violine, violončelo, vibrafon i timpane,
-Ave Maria za ženski hor; premijerno izvođenje je bilo povodom 250 godina Katoličke crkve u Pančevu 2007. godine, izvelo je Pravoslavno srpsko crkveno pevačko društvo pod dirigentskom palicom Vere Carine,
- Gloria za mešoviti hor, isti hor je izveo u okviru festivala Horovi među freskama gde su i hor i dirigent nagrađeni za najbolje izvođenje savremene muzike,
- Landscape of a New Born Planet, za glas i elektroniku, komponovanu za konkurs kompozicije Vox Novus 60x60 ,
- Let's Go With The Flow, za glas, klavir, akustični bas i bubnjeve (ušlo u prvih pet najboljih pesama za mesec avgust 2007. godine u okviru takmičenja Song Of The Year u kategoriji Jazz-Instrumental-World).

The Green Escape, This Is It, Circus i Requiem for a Breakup je muzika nastala iz saradnje sa koreografom modernog baleta Aleksandrom Malijar. Circus je muzika koja je našla svoje mesto i sa grupama Misdea, Sétamur i Liberal Carme, u kratkom filmu pod nazivom L'ombra della luce, koji su režrali Anna Rattazzi i Simone Torrini.

Melindina interesovanja se šire u raznim pravcima, posebno ka oblasti neklasične i alternativne muzike. Oformila je grupu i učestvuje u nekoliko drugih bendova kao izvođač svojih Nu-jazz kompozicija. Njen aktivni Nu-jazz ansambl trenutno je Melinda Ligeti Trio.

Godina 2011. je veoma važna za njen rad. Započela je uspešnu saradnju sa svestranim multitalentovanim italijanskim muzičarem Normanom Bajokijem (Norman Baiocchi) koji aktivno učestvuje u radu nekoliko grupa: Sétamur, Liberal Carme, Misdea, O Q D O, Tantomdoora, Virtuosi Dal Pianeta Talento. Njih dvoje sarađuju u okviru grupe Sétamur. Njihov prvi javni nastup je bio u studiju Trappola Acustica (Abbadia San Salvatore, Italija).

Radi i kao kompozitor muzike arhitektonskog filmskog serijala Superserious Superficials koji osmišljava mladi avangardni arhitekta Nenad Simić koji na ovaj način istražuje nove multimedijalne forme hibridnog umetničkog predstavljanja.

Melinda je član međunarodnog udruženja Donne in Musica, kao i Udruženja kompozitora Srbije. Sarađivala je sa horom International School of Belgrade kao korepetitor gospođe Patriše Sends (Patricia Sands). Ima i višegodišnje iskustvo u korepeticiji modernog i klasičnog baleta koji je stekla radeći u Baletskoj školi „Dimitrije Parlić“ u Pančevu. Sada predaje klavir u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu.

Melindin klavirski Opus je snimljen na CD Piano Music 2005. godine. Snimanje CD-a je sufinansirala Skupština opštine Pančevo. Izvodi ga njena sestra Marija Ligeti Balint, izuzetna pijanistkinja koja je specijalista savremene klavirske muzike. Na disku su dvadeset i tri kompozicije. Jedna od njih, Silent Waltz, je postala obavezna kompozicija klavirskog takmičenja Mladi za pravdu i mir u Kragujevcu 2007. godine u organizaciji Međunarodnog udruženja Donne in Musica. Bila je član žirija istog takmičenja. Talk To Me, For a Friend of Mine, Sweet Morning, Through the Waves, dela nastala 1993. godine, kao i Barcarola iz 1994. godine, odišu svežim mladalačkim traganjima za harmonskim izrazom koji je pod uticajem impresionizma i džeza. Godine 1995. se upisuje na Fakultet muzičke umetnosti i tu nastaje petostavačna Svita za klavir koja je potpuno drugačije fakture, bogata disonancama, veoma bliska ekspresionizmu. Iste godine nastala je i kompozicija Minimal u kojoj slobodna fluktuacija harmonije u spoju sa konstantnim ritmičkim paternom gradi ovo delo blisko minimalizmu. Klavirskoj minijaturi će se vratiti nekoliko godina kasnije. 2000. godine komponuje Dream of Rio, u kojoj se ponovo vraća zvuku i ritmu bliskom džezu. 2003. komponuje svitu Candy Box (Bombonjera), šest ukusa za čembalo. Ima šest kratkih stavova, Čokolada, Cimet, Marcipan, Narandža, Kokos i Rum. Iste godine komponovala je još tri kompozicije. Long Way Home je sa džez-harmonijama, dok su Piazza di Spagnia i Ostinato Armonioso dve muzičke slike, prva post-impresionistička sa karakterom igre, a druga se poigrava motivom koji se ostinatno ponavlja, a nad njim izranjaju akordi i kratki reski motivi od nekoliko tonova. The Love Inside je nežna ljubavna kompozicija iz 2004. godine, a Silent Waltz iz 2005. godine ima prikrivenu melodiju najpoznatije božićne kompozicije Tiha noć-Stille Nacht.

A Smile of Our Baby za klavir u šest ruku, Christmas Wish za klavir četvororučno i Anno Domini za dva klavira su snimljeni na CD Vox Coelestis u izvođenju Marije Ligeti Balint. Za njen koncert avangardne muzike 2008. godine nastalo je tri dela: Eternal, Reflections i Landscape of a New Born Planet, za elektroniku i živi improvizovani klavir. Reflections su obrađene za glas i elektroniku za ATTRAVERSO L'OBLIO, foto-senzornu izložbu italijanske umetnice Roberte Demeljo.

Želislava Sojak je rođena 1989. godine u Pančevu.

Od sedme godine počinje da svira violinu u Muzičkoj školi „Josif Marinković” u Zrenjaninu. Od malena je volela da pored sviranja programa za violinu svira i svoje melodije, improvizacije. Dalje se ipak opredeljuje za teoretski odsek i 2004. godine ga upisuje u Srednjoj muzičkoj školi “Jovan Bandur” u Pančevu. Pored teoretskog odseka, 2005. godine se ipak vratila i violini u klasi Sanele Blagojević Damadžić.

2007. godine se priprema za prijemni ispit iz kompozicije na Akademiji muzičkih umetnosti u Bratislavi. Konsultanti su joj bili prof. Melinda Ligeti i mr Boško Milaković. 14. januara 2008. godine je položila prijemni ispit, a od oktobra započinje studije kompozicije kod prof. dr Jevgenij Iršaia.

Iako je reč o veoma mladoj kompozitorki, Želislava Sojak već ima zanimljiv opus koji obuhvata više kamernih dela, kao i dela za klavir: Diptih za duvački kvintet (2007), Gudački kvartet Aurora Polaris (2008), Trio za violinu, klavir i gitaru (2008), Igre za mecosopran, violinu i cimbal (2008).

Od samog početka njenih studija učestvuje na raznim festivalima savremene muzike, kao što su Orfeus, Rezonancie, Soozvuk, ARS NOVA Cassoviae...U saradnji sa festivalom ,,Orfeus”, u Bratislavi, izvedena su dela: Klavirska svita (2008), Gudački kvartet Aurora Polaris (2008), trio Na dnu svoga ponora za violinu, mecosopran i cimbal (2009), Meditacije za Orfeus ansambl (2010) koje su bile izvedene i na festivalu Rezonancie u Košicama. Na festivalu savremene muzike Soozvuk u Bratislavi, koji se održava svake godine , takodje je izvedeno nekoliko njenih dela: The Book of Faces za solo klavir (2009), Sweet Storm za violončelo i klavir (2010), Dum spiro spero za solo flautu (2011). U saradnji sa slovačkim violistom Lukášom Kmiťom, koji je trenutno na master studijama u Švajcarskoj, izvedena je njena kompozicija I gledam ich, daleke moje reči za solo violu na festivalu ARS NOVA Cassoviae u Košickoj filharmoniji. Godine 2010. učestvovala je na festivalu i dvonedeljnom kursu kompozicije, ,,Haydn the Progressive” u Ajzenštatu (Austrija), gde je izvedena njena kompozicija Sweet Storm.
Godine 2011. učestvovala je na Međunarodnom festivalu savremene muzike “aXes” triduum muzyki nowej u Krakovu (Poljska) gde je prezentovala svoj rad, a na završnom koncertu je izvedena njena kompozicija za solo violinu. Iste godine u junu završava osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti sa najvišom ocenom i polaže prijemni ispit za Master-studije.

Nevena Gavranović

Nevena Gavranović, kompozitor, rođena je u Pančevu, 2004. godine. Piše poeziju, komponuje, svira klavir, tenorhornu i melofon. Učestvuje na festivalima i međunarodnim takmičenjima u oblasti muzike. Članica je Muzičkog centra Pančevo. Muzički centar je izdavač publikacije „Ritam proleća“, koji je Nevena komponovala za ansambl udaraljki i osvojila prvo mesto na XXIII Republičkom festivalu dečijeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori“ (FEDEMUS 2018.) i zbirke pesama sa notnim prilogom „Šarena korpa“, kao koautor sa sestrom Marijanom.Na FEDEMUSU 2019. NJena kompozicija Škola, za tri trube osvojila je prvu nagradu. Višegodišnji je solista Festivala „Raspevano proleće“.

Marijana Gavranović

Marijana Gavranović, kompozitor, rođena je u Pančevu, 2002. godine. Svira klavir, tenorhornu, melofon i fagot. Piše poeziju, muzičke aranžmane i komponuje. Nastupa na festivalima i međunarodnim muzičkim takmičenjima. Članica je Muzičkog centra. Autorka je publikacija „Veseli marš“ za trubu i klavir i „Igra duhova“ za dve trube i tenorhornu.
Na XXII Republičkom festivalu dečijeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori“ (FEDEMUS 2017.), Marijana je kao kompozitor i izvođač osvojila prvo mesto. U zbirci pesama „Šarena korpa“, koautor je sa sestrom Nevenom. Izdavač je Muzički centar. Saradnik je Festivala“ Raspevano proleće“.

Mik Dorel

Dorel Mik, kompozitor, rođen je u Banatskom Novom Selu, 1971. godine. Pohađao je Muzičku školu „Jovan Bandur“ u Pančevu, gde je učio harmoniku u klasi Hodolik Jelisavete. U slobodno vreme piše poeziju i komponuje pesme za decu i odrasle. Do sada ima objavljene kompozicije u notnom, tonskom i video zapisu. U Novom Selu vodi dečije muzičke ansmble. Kao muzičar učesnik je mnogih rumunskih i drugih muzičkih festivala. Stalni je član orkestra Festivala muzike za decu „Raspevano proleće“.

Miloš Budimirov

Izabela Matijević

Izabela Matijević (1989) bila je dugogodisnji solista na festivalu muzike za decu "Raspevano prolece", na kojem je i odnela pobedu vise puta. Ucestvovala je na raznim festivalima kao solista: "Primavara bun venit" u Temišvaru, Internacionalni festival muzike u Solunu, kao i na brojnim smotrama pijanista.
Clan OSOS-a (Kikinda, Blace, Belfort- Francuska). Visegodisnji clan srpsko-rumunskog hora. Zavrsila je nizu muzicku skolu, odsek klavir, harfa i solo pevanje.
Voditelj vise razlicitih programa i festivala u organizaciji Muzickog centra.

Dr Csikota Jozsef

Dr Csikota Jozsef Trombonista i dirigent rođen je 1963.godine u Mako u Maђarskoj. Diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Segedinu, а dirigovanje na muzičkoj akadmiji „List Ferenc“ u Budimpešti.Na državnom univerzitetu pedagoških nauka u Moskvi, stekao je zvanje doktora muzike.Radio je kao profesor muzike i dirigent u školama u Mađarskoj.U Makou je 1994. godine osnovao Privatnu muzičku školu koju vodi kao direktor i dirigent.Od 1998. godine radi na Muzičkoj akademiji u Segedinu kao dirigent a od 2010. kao viši predavač.Osnivač je Simfonijskog orkestra u rodnom gradu, koji je održao veliki broj koncerata, a 1997. je na poziv predsednika WASBE Felixa Hausvirtha u Švajcarskoj snimio CD sa premijerno izvedenim delim petoro savremenih kompozitora. Redovan je član žirija na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Predavač je na majstorskim kursevima u Mađarskoj, Izraelu, SAD i Moskvi.Kao umetnik dirigent, nosilac je više priznanja u Mađarskoj i van nje. Član je predsedništva mađarske asocijacije duvača i muzičkih škola, upravnog odbora za umetnost i planiranje Svetske asocijacije za simfonijske orkestre i ansamble (WASBE).Predsednik ja WASBE za Jugoistočnu Evropu. Objavio je brojne recenzije za EMB (Edition Musica Budapest) i članke u međunarodnim stručnim časopisima. Kao muzički pisac objavio je knjigu: Mako grad muzike od 1948 do danas.

Slobodan Ćirić

Slobodan Ćirić rođen je u Zrenjaninu 6.9.1964. godine, gde je završio osnovnu muzičku školu u klasi profesora Vendela Tapaia i srednju muzičku školu u klasi profesora Boldižar Karolja, na odseku - truba. Studirao je kod čuvenog profesora trube Stanislava Selaka - redovnog profesora muzičke akademije u Zagrebu i vanrednog profesora akademije u Kelnu, kao i u klasi takođe poznatog profesora trube Dmitra Angelovskog redovnog profesora muzičke akademije u Beogradu, gde je i diplomirao. U Gracu - Austrija, pohađao je dva semestra na JAZZ akademiji. Prisustvovao je mnogim seminarina i majstorskim školama kod renomiranih svetskih trubača, kao što su : Clark Terry, Randy Brecker, Stjepko Gut, Duško Gojković, Francisco Flores, Louis Gonzales i drugi. Radio je u Jazz orkestru RTS , honorarno u novosadskoj operi i svirao u mnogim Jazz i klasičnim ansamblima u zemlji i inostranstvu, između ostalog u ansamblu čuvenog austrijskog saksofoniste Sigi Feigla. 7 godina je uspešno vodio gradski duvački orkestar u Kikindi a danas radi kao profesor trube u zrenjaninskoj muzičkoj školi, gde se neguje moderno kultivisano sviranje i brilijantna tehnika sa jasnom artikulacijom. Njegovi učenici su nosioci brojnih prvih nagrada i laureata na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Petar Torbica

Petar Torbica roden je 28.02 1963. godine u Zrenjaninu. Osnovnuskolu zavrsio je u Banatskom Karadordevu gde je uporedo ucio harmoniku.U Zrenjaninu je ucio trubu i trombon u klasi prof.Tapai Vendela. Srednju muzicku skolu ,,Josif Marinkovic"je zavrsio 1981. godine na insrumentalnom odseku za trombon i na odseku za opstu muzicku pedagogiju.Diplomirao je u Beogradu u klasi prof.Vinka Valecica na odseku za trombon. PetarTorbica je kao muzicar i kao pedagog osvajao nagrade na domacim, republickim, saveznim i medunarodnim takmicenjima. Radio je i u oko četrdesetak orkestara i oko petnaest horova. Znacajne uspehe ostvario je sa ansamblima kao sto su Beogradska Filharmonija,Varnenska opera i filharmonija, Plovdivska opera i filharmonija, Sarajevska opera i filharmonija, Splitska opera, Dubrovacki simfonijski orkestar, operski orkestar iz Stare Zagore, ansambl ,,Kolo",,Balkanika",,Balkan bras bend"orkestrom Emira Kusturice u pariskoj pank operi, Beogradskom revijskom orkestru, orkestru garde, orkestrom umetnickog ansambla vojske Srbije, Pozoriste na Terazijama, akademski big bend orkestar, opera “Madlenijanum", bio je clan beogradskog kvarteta trombona, saradivao je u vise navrata sa simfonijskim orkestrom iz Podgorice i td.Kao pedagog radio je honorarno u dve muzicke skole:,,Jovan Bandur"u Pančevu i “Vojislav Vuckovic"u Beogradu. Kao član razlicitih ansambala gostovao je u Spaniji, Francuskoj, Nemackoj, Italiji, Grckoj, Madarskoj, Belgiji, Danskoj, Austriji, Kanadi, Australiji i td.Ostvario je negde oko 5000 koncertnih nastupa i predstava. Osim sto je stalno angazovan na mestu prvog tromboniste u Narodnom Pozoristu Petar je ukljucen i u rad žirija za predtakmicenje za Gucu i po potrebi žirira za razlicita takmicenja.Osim toga povremeno odrzava seminare za limene duvace i sve zainteresovane duvace i pevace, gde protazira svoju univerzalnu metodu ovladavanja osnovama disanja, pevanja i sviranja.

Branislav Gagić

Branislav Gagić Osnovnu i srednju muzičku školu "Josif Marinković" u Zrenjaninu, završio je u klasi prof. Tapai Vendela, a studirao FMU u Beogradu u klasi prof. Vinka Valečića. U toku svog školovanja, učestvovao je više puta na pokrajinskim republičkim i saveznim takmičenjima i svaki put osvajao prve ili druge nagrade. Učestvovao je u radu mnogobrojnih kamernih ansambala: Zrenjaninski kvartet trombona, Zrenjaninski duo trombona, Vojvođanski duo trombona, Vojvođanski trio trombona, Beogradski kvartet trombona, Kvartet plus..., kao i orkestara: Vojvođanska omladinska filharmonija, Filharmonija mladih – “Borislav Pašćan”, Međunarodna omladinska fiharmonija u Pečuju - Mađarska, Beogradska filharmonija, Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Vojni orkestar I armijske oblasti, Operski orkestar SNP - Novi Sad.... Kao solista jenastupao u svim većim gradovima bivše Jugoslavije. Nastupao je i u pratnji Zrenjaninskog kamernog orkestra i Novosadskog kamernog orkestra. Predavao je limene duvačke instrumente u muzičkoj školi u Požarevcu, “Isidor Bajić” u Novom Sadu, a poslednjih desetak godina predaje u muzičkoj školi Josif Marinković u Zrenjaninu. Njegovi učenici učestvuju i postižu značajne rezultate na brojinim republičkim i međunarodnim takmičenjima. Intenzivno radi na propagiranju limenih duvačkih instrumenata u svom okruženju. Predsednik je Udruženja duvačkih orkestara Vojvodine i predstavnik Srbije u Svetskoj asocijaciji duvačkih orkestara WASSBE. Predsednik je upravnog odbora Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin koji se sem koncertne delatnosti bavi i organizacijom koncerat, predsednik je aktiva profesora limenih duvačkih instrumenata Vojvodine. Pokretač brojnih muzičkih manifestacija u Zrenjaninu i šire.

Nenad Marković

Nenad Marković rođen je u Novom Sadu gde je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Dubravka Markovića. Diplomirao je u klasi Rajnolda Fridriha na državnoj akademiji u Karlrueu (Nemačka).Kao solista i član raznih ansambala i orkestara sarađuje sa nekim od najznačajnijih dirigenata i kompozitora današnjice. Specijalizirajući se za muziku XX i XXI veka, do danas je premijerno izveo više od 150 dela, uključujući i veliki brojsolo kompozicija pisanih posebno za njega. Suosnivač je međunarodnog sastava za novu miuziku Laboratorijum koji okuplja dvadesetak vrhunskih izvođača sa pet kontinenata; stalni je član ansambla Feniks u Bazelu (Švajcarska) a redovno sarađuje is a drugim istaknutim sastavima ‘savremene muzike kao što su Klangforium (Beč), Atepas Simfonijeta (Kopenhagen),Epision (Melburn), i Ansambl modern (Frankfurt). U Više sezona učestvuje u raduLucernskog festivalskog orchestra, pod palicom Klaudija Abada. Nosilac je najviših priznanja na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Seminare i majstorske kursevena temu nove izvođačke prakse na trubi do sada je držao u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj,Portugalu , Kin ii SAD. Trenutno radi kao vanredni professor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao i gostujući professor na Akademiji umetnosti u Banja Luci.

Milorad Pejčić

Milorad Pejčić rodjen je u Leskovcu, gde završeva osnovnu i srednju muzičku škoiu. Diplomirao je 1990. godine na Muzičkoj
akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Stanka Selaka.Kao profesor trube radi u muzičkim školama "Stanislav Binički” u Leskovcu (od 1989.) u Nišu (od 1996. do 2000. godine)i Vranju od (2010 do 2014 godine). Njegovi učenici ostvaruju
zapažene rezultate na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i Inostransvu. Od 2001. do kraja 2006. godine je na mestu direktora
muzičke škole u Leskovcu.Više puta je angažovan kao honorarni saradnik u Niškom simfonijskom orkestru, a učestvuje i u radu žirija na mnogobrojnim takmičenjima.Potpredsednik je Zajednice muzičkih
i baletskih škola Srbije od 2003 do 2008. godine.Trenutno je član Predsednišva Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije.

Miro Saje

Miro Saje, dugogodišnji dirigent Duvačkog orchestra Krka. Trubu je diplomirao 1991. godine na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Dirigovanje je studirao na Brabants Conservatoriumu u Tilburgu u Holandiji kod Jana Cobru, a diplomirao je 1999.godine. Sa Duvačkim orkestrom Krka postigao je zapažene uspehe u Sloveniji i instranstvu. Kao gost dirigent nastupao je između sotalih i sa Orkestrom slovenske policije, Slovenačkim orkestrom klarineta, i Rundbuk Blasorkestra iz Lajpciga. Kao dirigent Slovenačkog omladinskog duvačkog orchestra, vodio je muzičke kampove 2004. na Bledu i 2005. U Kopru. Juna 2006. Na međunarodnom takmičenju dirigenata na Dunaju, osvojio je treće mesto. Na takmičenju FLICORNO D ORO, Riva Del Garda, je triputa za redom osvojio nagradu za najboljeg dirigenta. Kao član žirija mnogih takmičenja doprinosi razvoju muzike za duvačke instrumente.
U Srbiji je rado viđen kao muzičar širokih obzorja.

Marin Zokić

Marin Zokić rođen je u Splitu, gde je završio osnovno i srednje
muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi“Josipa Hatzea“ u klasi prof.
Ante Puharića. Diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u
Zagrebu 1995.godine. u klasi prof. Stanka Selaka. Usavršavao se

na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu (Trompeten-
AkademieWerder). Tоkom školovanja u Bremenu pohađao je

nastavu kod istaknutih umetnika i pedagoga(Pierre Thibaud, Bo
Nilsson,Thomas Stevens, James Thompson, John Wallace,
Matthias Höfs, Rudolf Köpp.) Tоkom studija u Bremenu aktivno je
učestvovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Pohađao
je brojne seminare kod istaknutih pedagoga u zemlji i svetu (Stanko
Arnold, Phillip Smith, Allen Vizzuti, Eric Rinner, Timofej Dokshitzer,
Edward Caroll, Claes Stromblad, Thierry Caens i dr.)
Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne Hrvatske orkestre:
Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski kamerni orkestar, Varaždinski
kamerni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski
kamerni orkestar. Bio je solo trubač orkestra Hrvatske vojske, te
solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je
trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i
kamerno muziciranje. Član je stručnog ocenjivačkog suda na
takmičenjima u Hrvatskoj i inostransvu (Međunarodno
takmičenje“Bistrički zvukolik“, Međunarodno takmičenje“Varaždin
Woodwind&Brass“, Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko“
Beograd)
Od 1999.godine bavi se pedagoškim radom; izvanredni je profesor
na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji u
Sarajevu. Redovno održava letnju školu trube na otoku Braču i
Zagrebu.

Hrvoje Pintaric

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru gde je završio osnovnu i
srednju muzičku školu. Studije horne nastavlja na Muzičkoj
akademiji u Zagrebu gde diplomira 1995 u klasi prof. Stjepana
Matetića. Još za vreme studija postaje član Simfonijskog Duvačkog
Orkestra Hrvatske Vojske gde aktivno radi do jeseni 1996, nakon
čega sledi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora
Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. prvi je hornista Dubrovačkog
Simfonijskog Orkestra, s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od
2004. živi i radi u Zagrebu kao stalni član orkestra opere Hrvatsko
Narodnog Kazališta, uspešno se bavi pedagoškim radom, te je od
2018 godine profesor horne u Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog u
Zagrebu. Intenzivno se bavi kamernom muzikom, sarađuje na
renomiranim Brass festivalima, jedan je od osnivača kamernog
festivala Amadeus Fest u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u
zemlji i inostranstvu kao solista sa pijanistkinjom Tamarom Jurkić
Sviben. U toj saradnji ostvario je više premijera novih muzičkih dela
hrvatske muzičke baštine za hornu i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik,
Kabiljo, Grubačević). Za australijsku izdavačku kuću Hammering
Records snimio je i nova dela austalijskog kompozitora Alana Holija
za hornu i klavir kao i za hornu solo. Umetnički je direktor Duvačkog
orkestra ZET-a u Zagrebu.